Faalangst

Training voor mensen met rijangst of faalangst
Angst om te rijden of tijdens het rijden kan vele oorzaken hebben. Vaak is het eenvoudig de angst weg te nemen door stap voor stap naar een drukkere omgeving toe te groeien.
Tijdens het rijden wordt er dieper gespit naar de oorzaak van de klacht,  zoals het ‘niet meer durven rijden of inhalen’ en ‘gebruik van de autosnelweg’.  De lessen worden zo gegeven dat de cursist goed voorbereid naar de situatie toe  zal gaan in plaats van, dat de situatie naar de cursist toe komt.

CBR voert faalangstexamen in
Mensen met faalangst kunnen vanaf 1 juni 2010 een speciaal rijexamen afleggen. Het examen is bedoeld voor kandidaten bij wie door hun angst ”het normale doen en denken geblokkeerd kan raken”.

faalangstHet faalangstexamen duurt met 80 minuten 25 minuten langer dan een normaal rijexamen. In die extra tijd stelt een speciaal getrainde  examinator de kandidaat extra op zijn gemak en bereidt hem of haar voor op de rit. ”Hierdoor heeft de kandidaat ook de ruimte  om tijdens het examen een time-out te nemen als de druk te hoog oploopt”, aldus het CBR.
Voor meer info kijk op: www.cbr.nl

FAALANGST

Wat is angst?
Angst komt voort uit een gevoel van vrees!
Dat kan variëren van een lichte beklemming tot een hevige paniek.
Of angst altijd negatief moet zijn is nog maar de vraag. In het verkeer kunnen  diverse angsten een rol gaan spelen: o.a. verkeersangst, verkeersfobie(ën),  rijangst, angst voor auto(snel)wegen en/of rotondes, examenvrees, faalangst.

Wat is faalangst?
Faalangst is de angst te mislukken, vooral in situaties waarin je beoordeeld wordt voor een toets of een examen, of wanneer je denkt dat je beoordeeld wordt, of als  er gepresteerd moet worden. Het is een angst die belemmerend werkt en veelal gepaard  gaat met diverse klachten. Iedereen heeft min of meer wel eens last van faalangst,   kent examenvrees vooral wanneer je op moet voor een toets of een examen, maar het   wordt een probleem wanneer deze angst zo’n beslag op je legt dat je nauwelijks of   niet meer kunt presteren.
 

Onzeker?Tijd voor een opfriscursus!

“Je hebt al een tijdje je rijbewijs, maar omdat je niet zo vaak in de auto zit, voel je je onzeker in het verkeer. Inparkeren is nog steeds een drama en ook het rijden op de snelweg gaat niet echt op rolletjes. Autorijden was toch stukken makkelijker toen je instructeur naast je zat!”

Komt dit je bekend voor? Geen probleem. Je bent écht niet de enige. Er zijn veel  bestuurders die onzeker zijn in het verkeer. Vaak komt dit omdat ze na het behalen van het rijbewijs te weinig auto hebben gereden. Die enkele keer dat ze dan in een auto  (moeten) stappen breekt al snel het klamme zweet uit.
Speciaal voor deze bestuurders heb ik een opfriscursus ontwikkeld, waarin je weer vertrouwd  raakt met de auto, met de bijzondere verrichtingen en waardoor je je weer zeker in het verkeer gaat voelen. De lessen worden verreden in mijn lesauto, zodat je zeker weet dat er niks fout kan gaan.  Tijdens deze ritten krijg je precies die tips die voor jou van belang zijn, waardoor het   rijden je straks veel gemakkelijker af gaat!